Acasă » Trending » Tehnologie occidentală pentru armele Rusiei! Ce este sistemul de rachete Panțîr

Tehnologie occidentală pentru armele Rusiei! Ce este sistemul de rachete Panțîr

De: Eliza Popescu 02/06/2022 | 09:00

În timpul luptelor din Ucraina, multe dintre armele și tehnica rușilor au căzut în mâinile soldaților Kievului. Unul dintre cele mai prețioase trofee este sistemul de apărare antiaeriană tip Panțîr, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Sistemul de rachete Panțîr este o familie de rachete sol-aer de rază medie autopropulsate. Panțîr-S1 este prima versiune și este un sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă până la medie și cu arme de artilerie antiaeriene produse de KBP din Tula, Rusia. Sistemul este o dezvoltare suplimentară a 2K22 Tunguska și reprezintă cea mai recentă tehnologie de apărare aeriană prin utilizarea radarelor în trepte în fază atât pentru localizarea țintelor, cât și pentru urmărire. Deși sunt planificate să fie realizate mai târziu de 2019, doar 112 dintre cele 200 realizate continuă să funcționeze datorită realizării de modele mai noi și mai eficiente.

Vezi și CUM AU MURIT GENERALII DIN ARMATA RUŞILOR. ANOMALIA DIN ARMATA LUI VLADIMIR PUTIN

Rusia este dependentă de microcipurile străine

Panțîr-S1 a fost proiectat pentru a asigura apărarea în puncte a instalațiilor militare, industrial, administrative împotriva aeronavelor, elicopterelor, munițiilor de precizie, rachetelor de croazieră și a UAV-urilor; și pentru a oferi o protecție suplimentară unităților de apărare a aerului împotriva atacurilor aeriene inamice care folosesc muniții de precizie, în special la intervale mici până la extrem de mici.

Panțîr-S1 transportă până la 12 rachete sol-aer în două etape cu combustibil solid, ghidate de comandă radio sau optică, în containere sigilate, gata de lansare. Rachetele sunt aranjate în două grupuri cu șase tuburi pe turelă. Racheta are un corp bicalibru, format din două etape într-o configurație tandem. Prima etapă este un booster, care asigură o accelerație rapidă în primele două secunde de zbor, după care este separată de etapa susținător. Sistemul este capabil să urmărească și să ghideze patru rachete trase către patru ținte distincte. Din punct de vedere operațional, totuși, două salve de rachetă sunt trase de obicei către fiecare țintă.

Serviciile de Informații ucrainene au rămas uimite să găsească în interiorul acestui sistem de apărare antiaeriană, dar și în alte echipamente militare, microcipuri fabricate în Statele Unite. De aici reiese faptul că Rusia este dependentă de microcipurile străine, în special cele fabricate în SUA. În plus, specialiștii ucraineni au mai găsit cipuri americane de la AMD, Rochester Electronics, Texas Instruyments și Linear Technology.

Citește și MIKHAIL KHODORKOVSKY, ÎN RĂZBOI CU PUTIN! OLIGARHUL A DEZVĂLUIT CARE SUNT URMĂTOARELE ȚĂRI VIZATE DE LIDERUL DE LA KREMLIN

Ce a descoperit Armata Ucrainei la racheta de croazieră rusă tip Kh-101

Descoperirea acestor cipuri în armele rusești a oferit informații ”mai detaliate” despre locurile de unde Moscova primește componente critice pentru sistemele sale de arme.

Armata Ucrainei a examinat, de asemenea, și o rachetă de croazieră rusă tip Kh-101 și a găsit în interiorul ei cel puțin 35 de cipuri fabricate în Statele Unite. În plus, a desfăcut și un sistem electro-optic de pe elicopterul de atac Ka-52 Alligator, descoperind 22 de cipuri produse în SUA și 22 în Coreea de Sud.

Cea mai recentă dezvoltare a lui Kh-55 încorporează o secțiune transversală radar joasă de aproximativ 0,01 metri pătrați. Kh-101 este proiectat special pentru lansare cu aer, renunțând la secțiunea transversală circulară a fuselajului Kh-55 pentru o secțiune a fuselajului frontal și „în formă aerodinamică” pentru a produce portanță. Poate fi lansat atât de la altitudini mari, cât și de la joase și zboară la viteze subsonice la niveluri scăzute.

După lansare, aripile pliate ale rachetei, suprafețele cozii și motorul se desfășoară. Este ghidat printr-o combinație de un sistem de ghidare inerțial plus un sistem de ghidare de potrivire a conturului terenului, care utilizează radar și imagini stocate în memoria unui computer de bord pentru a-și găsi ținta. Acest lucru permite rachetei să se ghideze spre țintă cu un grad ridicat de precizie.

Vezi și PUTIN, ASPRU CRITICAT DE BLOGGERI PENTRU MODUL ÎN CARE ÎI TRATEAZĂ PE SOLDAȚII SĂI. INVAZIA A ÎNCEPUT CU REZERVE INSUFICIENTE ȘI MILITARI NEPREGĂTIȚI

Ce este elicopterul rus Ka-52 Alligator

Elicopterul rus Ka-52 Alligator nu are analogi în lume. Această mașină unică a devenit o dezvoltare ulterioară a elicopterului Ka-50 „Black Shark”, cu care este unificat în proporție de 85%. Ka-52 este al doilea elicopter de atac coaxial din lume (după Ka-50), datorită căruia are o manevrabilitate foarte mare: operațiunea de probă a predecesorului său în timpul celui de-al doilea război cecen a arătat un avantaj semnificativ al acestui model față de alte elicoptere din zonele muntoase. O altă caracteristică a lui Ka-52 este scaunul de ejectare al echipajului, care permite pilotului și operatorului de arme să se ejecteze la orice înălțime, inclusiv ultra-jos. Este, de asemenea, singurul elicopter de atac din lume în care echipajul nu este situat într-o schemă în tandem, ci sunul lângă altul, într-o singură cabină. Pilotul și operatorul se pot schimba dacă unul dintre membrii echipajului nu își poate îndeplini sarcinile – elicopterul are un sistem de control al zborului și al focului duplicat.

Citește și CUM ARATĂ LIMUZINA LUI VLADIMIR PUTIN. BUNCĂRUL PE PATRU ROŢI A COSTAT 300 DE MILIOANE DE DOLARI

Originea microcipurilor descoperite în diverse arme ale Rusiei de pe câmpul de luptă din Ucraina, este neclară. Acestea nu ar fi neapărat să fi fost obținute direct de la producători. Există o piață mondială și în mare parte nereglementată pentru cipurile recondiționate, care provin în mare parte din China. Chiar și așa, expertul din domeniul militar, Skip Parish, a spus că aceste descoperiri de cipuri americane în armamentul rușilor arată ”o dependență totală de tehnologia occidentală, în sistemele de țintire, navigare, comunicații și execuție”.

Ucraina spune că Rusia a pierdut aproape 1.200 de tancuri, număr care nu poate fi verificat din surse independente. Cu toate acestea, blogul militar și de informații Oryx, care numără pierderile de echipamente militare rusești în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din prima linie, spune că Rusia a pierdut, până la data de 13 mai, 664 de tancuri și aproximativ 3.000 de alte vehicule blindate și echipamente grele.

Documentarea a fost realizată de Gândul.ro.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București Activează în presa online de mai bine de 5 ani Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
Cel mai iscusit ospătar! Câte farfurii a reușit să ducă acest chelner, dintr-un singur drum
Cel mai iscusit ospătar! Câte farfurii a reușit să ducă acest chelner, dintr-un singur drum
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a făcut doi copii
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
INCREDIBIL! Cât de frumoasă e Adina Maria, femeia care tocmai a obținut ordin de restricție împotriva lui Cristi Tănase! S-au căsătorit în octombrie
INCREDIBIL! Cât de frumoasă e Adina Maria, femeia care tocmai a obținut ordin de restricție...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Motivul pentru care Carmen Grebenișan îi lasă apartamentul lui Alex Militaru: „A trebuit să plec eu”. Cât valorează penthouse-ul din Capitală
Motivul pentru care Carmen Grebenișan îi lasă apartamentul lui Alex Militaru: „A trebuit să plec...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată de faptul că Robi îi conturează imaginea femeii refuzate: „Tot spune că el nu a fost niciodată interesat.”
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a făcut anunțul trist în urmă cu câteva ore: „Nu știe nimeni nimic de el”
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia de cele mai multe ori calea exportului
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai întors din concediu?!
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Schimbare notabile pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse?
Schimbare notabile pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Drumul din România care va renaște din propria cenușă. I se spune Drumul Regelui și are o însemnătate istorică
Drumul din România care va renaște din propria cenușă. I se spune Drumul Regelui și...
Ce trebuie să știe românii care stau la curte. Amenzi usturătoare pentru cei care fac această greșeală
Ce trebuie să știe românii care stau la curte. Amenzi usturătoare pentru cei care fac...
TAXA care DISPARE definitiv din România. Iohannis a promulgat legea marți, 14 mai
TAXA care DISPARE definitiv din România. Iohannis a promulgat legea marți, 14 mai
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună de 10 ani şi au două fetiţe
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună de 10...
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Lupte crâncene în nord-estul Ucrainei. Peste 30.000 de militari ruşi sunt implicaţi în atacul asupra regiunii Harkov
Lupte crâncene în nord-estul Ucrainei. Peste 30.000 de militari ruşi sunt implicaţi în atacul asupra...
Intră BANII în conturi de luni, 20 mai. Decizie pentru sute de mii de români
Intră BANII în conturi de luni, 20 mai. Decizie pentru sute de mii de români
Filmul care face furori pe Netflix. Povestea e inspirată din realitate
Filmul care face furori pe Netflix. Povestea e inspirată din realitate
Meteorologii Accuweather anunță o vară CIUDATĂ pe litoral! Cum va fi vremea în iulie și în august, în Mamaia și în celelalte stațiuni de la mare
Meteorologii Accuweather anunță o vară CIUDATĂ pe litoral! Cum va fi vremea în iulie și...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are cu noul bărbat din viața ei
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul”  Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision 2024. Ce a scos-o din sărite pe interpreta de muzică populară
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au poprire pe bunurile comune. Cum au ajuns cei doi soți în această situație gravă
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au poprire pe bunurile comune. Cum au ajuns cei doi...
Acestea sunt cele mai periculoase orașe din lume. Infractorii mișună pe străzi
Acestea sunt cele mai periculoase orașe din lume. Infractorii mișună pe străzi
Ce să pui în fursecuri ca să-ți iasă mai bune ca la cofetărie. Un simplu ingredient te face să nu te mai poți opri din mâncat
Ce să pui în fursecuri ca să-ți iasă mai bune ca la cofetărie. Un simplu...
×